Paardenbloem stroop

Pluk mooi geopende paardenbloemen zonder steel. Zorg dat ze zonlicht hebben gehad, dus pluk ze als het avond wordt.  Neem 2 sinaasappels en 2 citroenen, pel ze en snij ze in stukken. Giet 1,5 liter water er op en laat 4 min koken. Doe alles in een fijne handdoek of neteldoek en vang het sap op. Kook 1 liter water van het vocht samen met 0,75 kg geleisuiker en laat 4 min koken. Giet de gelei kokend heet in glazen potjes en schroef de deksel vast.. zet ze op de kop weg, zodat ze luchtdicht blijven.

Je kunt ook de paardenbloemen zelf in de gelei houden – dan heb je een paardenbloem jam gemaakt.

Je kan in plaats paardenbloem ook goudsbloem of viooltjes gebruiken..

4 gedachten over “Paardenbloem stroop”

  1. Héél benieuwd hoe dat smaakt! Wat is trouwens een neteldoek en waar kan ik die kopen? Zou het ook lukken met een schone theedoek? Of een oude hydrofielluier (daar heb ik nog een hele werkeloze stapel van liggen)?

    Ik wil toch eens wat meer gaan doen met kruiden en hun geneeskrachtige werking. Het gebruik van geneeskrachtige kruiden in de keuken is dan weer een heel hoofdstuk apart. Moet je in dat geval rekening houden met de geneeskrachtige werking? Want dan kan het voor sommige mensen heilzaam werken, voor anderen misschien juist niet.
    Het gebruik van geneeskrachtige kruiden en hun mogelijk toxische of juist nadelige werking heeft me tot nu toe een beetje afgehouden van verdieping in de materie. De meer diepere energetische werking, welke absoluut geen nadelige gevolgen kan hebben, zoals bij de bloesemremedies, sprak mij meer aan. Ik zie echter zeker het nut in van de kruidengeneeskunde voor verlichting van klachten op kortere termijn. De diepere energetische werking van de bloesemremedies kan dan helpen voor het effect op de langere termijn en een blijvend resultaat. Mooie samenwerking dus. Wat een kracht zit er in de natuur!

    1. Je kan eigenlijk heel veel als je open staat om de informatie aan te nemen. Het is inderdaad wel zo dat kruiden geen voedsel is en soms moet je een kruid maar met mate tot je nemen. Een Neteldoek – is vaker een linnen of katoenen doek die vie fijn geweven is. Een katoenen luier kan net zo goed gebruikt worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*