les – wat kan je doen met koolbladeren

Les 38 Koolbladeren – Kool – koolbladeren zijn zo praktisch.

rode kool

Lesprogramma van Marja Hoefsmit – kruidje
Wordt gratis aangeboden – graag verspreiden januari 2014

Kool – Brassica
Familie van de kruisbloemenfamilie
Als allereerste kwam ik de koolbladeren tegen om pijn in de gewrichten tegen te gaan. Mijn ervaringen zijn zo frappant dat ik wel moet schrijven over de kool. Als je een koolblad om het lichaamsdeel waar pijn of zwelling doet, wordt de pijn al snel minder. Je doet dan een koolblad als een kompres op de pijnlijke plek, bedek de eventuele wond met een gaasje en binnen een uur is de zwelling minder. Ik denk dat ik dit allereerste tegen kwam bij het boek ‘De kleine dokter van Dr Vogel’ Nu gebruik ik het vaker.
Vanaf die tijd adviseer ik vaker om kool te gebruiken. Het soort kool kan ook van invloed zijn. Maar naast rode kool en witte kool kan je ook gebruik maken van groene kool, savoyekool, spruitjes en zelfs bloemkool kan gebruikt worden. Haal de neven uit het blad. Kies een blad uit uit het midden van de kool komt en niet de buitenkant, want die hebben een beschermende werking voor de kool zelf en zijn minder geschikt. Kneus het blad met fles of deegroller en wikkel het blad in het verband op de gekwetste onderdelen. Vervang het verband 1 a 2 keer per dag. Voorzichtig met open wonden. Je kan de grove bladderen bijvoorbeeld van een bloemkool eerst koken voordat je het papje op de plek gebruikt.
Bij een open wond is het belangrijk dat je eerst een gaasje op de wond doet en daarna het blad er op legt. Ik heb hier al meerdere mensen mee geholpen en met een glimlach kijk ik naar de kool in mijn koelkast. Het is altijd paraat als ik hem gebruiken wil.
Dit zijn de arme mensen medicijnen,waar armoede is kan men wel gebruik maken van de natuurlijke kool en het werkt ook voortreffelijk.
Maar ook de adel zocht de kool op. In vroeger tijden waren het de adel die gebruik maakte van koolsap. Het was de remedie om giffen uit het lichaam te krijgen. Voor een diner dronken ze eerst een kom koolsap om zo eventuele giffen die anderen in hu eten deden kon neutraliseren.

Moeders met zogende baby’s kunnen de kool gebruiken om meer melk te produceren en bij ontstekingen of tepelkloven, doet men gekneusde koolbladeren in de BH waardoor de pijn minder werd en een ontsteking makkelijker opgelost werd.

In de tijd van de Romeinen nam men koolbladeren mee strijdtochten, om de wonden te verzorgen.
Zo oud is de kennis al van kool en wist men al wat men met koolbladeren moest doen.

Het gebruiken van koolsap helpt bij maagslijmvliesontsteking, zweren in darmen, maag en twaalfvingerige darm. Het helpt bij bloedarmoede, bij een kater of alcoholisme en bij leververharding.
Heb je last van nachtmerries, dan helpt koolsap met een beet je salie om lekker te slapen.
Hiervoor wordt vaker witte kool gebruikt. Men neemt een koolblad, kneus het, of maal het in blender en drink het vervolgens op. Het kan de giftigheid uit voedsel weg halen en zorgt voor een gezond afslankmiddel. Of het erg lekker is? Nee. Als ik de filmpjes van de mensen ziet die koolsap drinken, is dat zelfs lachwekkend. Maar als het zo goed werkt dan neem je dat op de koop toe. Als je er niet aan kan wennen, of je voelt je er niet lekker bij, is het verstandig om te stoppen.
Neem je dit als kuur de voor 14 dagen, zal je merken dat dit goed is voor je spijsvertering en dat het voedsel makkelijker verteerd kan worden.
Je kunt er andere kruiden en groenten toevoegen zoals selderij, venkel of worteltjes om het lekkerder te maken. Karwijzaad wordt vaker gebruikt bij kool en maakt het verteren makkelijker.

Kool wordt ingezet voor zwellingen, ontstoken gewrichten, zweertjes, slecht genezende wonden, spataderen, aambeien, gangreen en zelfs verbrandingen. Voor Zenuwpijnen, gordelroos, gewrichtspijnen, reuma, jicht, kiespijn. Heb je last van brandige ogen, kan je er ook een gekwetste koolblad op doen. Dan trekt de pijn uit de ogen.
Bij etterige wonden werkt koolblad als trekzalf.
bij ernstige en pijnlijke wonden kan je het blad even koken, zodat ze zacht zijn en vervolgens aanbrengen. Je kan aan de kool olijfolie toevoegen om de wond makkelijker te ontsmetten.
Leg je een kompres op een pijnlijke plek kan daar ook verlichting door ontstaan. Het helpt zelfs bij migraine.
Gorgelen met koolsap helpt bij verkoudheid en met een beetje honing kan het de stem weer laten zingen.

spruitjes

Eet een rode kool niet rauw. De hoge ijzergehalte kan de darmen verstoren waardoor het opstopping van de darmen kan veroorzaken.

Neem zuurkool om de spijsvertering in balans te krijgen. De acetylcholine in kool stimuleert de darmwerking en daardoor de spijsvertering. Waardoor het voedsel makkelijker verteerd kan worden eb onverteerd voesel naar buiten gebracht kan worden. Hierin wordt het ook vaker gebruikt in afslank recepten. Het voordeel is dat het een verzadigd gevoel meebrengt.

Oude recepten volgens Nicholas Culpeper – Index Of Herbs
Kool in bouilion maakt het lichaam open.
Koolsap in wijn, helpt tegen giffen – slangengif of gif van insecten kunnen opgelost worden.
Koolbloemen als thee helpt bij vrouwenproblemen.
Bij savoyekool kan je den nerven van het blad koken in amandelolie en de pulp met honing vermengen. Dit kan je als zwachtel gebruiken voor huidproblemen. Maar ook om de spijsvertering op gang te brengen.
Kook je de bladeren met kip in een bouillon en je laat het voor een tweede keer opwarmen, dan kan dit pijnen opheffen zorgt het voor het genezen van lever, nieren en vergruisd stenen.
Doe gekookte water van de pulp van kool, vermengt met honing in de ooghoeken om de ogen bete rzicht te geven en staar tegen te gaan. Dit is al een recept dat terug gaat naar het oude Egypte.
Het helpt de kater op te lossen, ook als iemand sober moest worden.
Ook in deze boeken wordt beschreven dat het sap van de gekookte kool helpt bij kanker en tumoren. Zoals ik het mij kan voorstellen, kan het nieuwe weefsel activeren om gezond te worden en werkt daarin zoals chemokuur. Het voert ook het radoactieve weg die tijdens de chemo vrij komt.

Kool en diepgaande bewustwording
Kool wordt beheerd door Saturnus en Venus. De energie van saturnus zal zich dus uiten naar werk, structuur, vadergevoel, verantwoordelijkheid nemen en Venus helpt de mensen via het vrouwelijke te openen. Zich te richten op universele liefde en samenzijn.
Vanuit de doelstelling de professie waarmee je geboren wordt, zal men steeds meer beseffen dat dit in jouw systeem zal plaats vinden omdat jij zelf de verbinding bent van het leven en liefde. Je doelstelling zullen je dan lol en geluk geven en zal de bewustzijn van mensen kunnen veranderen.
het vraagt van je niet onzeker te zijn, je te focussen op je doel en te geloven in openheid.

Verhaal
Tijdens een conflict zat ik aan de zeekant bij de Waddenzee en op de pier groeide de zeekool.
Met mijn hoofd ging ik mee met de golven. Ik voelde de golven tegen de stenen aan klotsen en het werd langzamerhand vloed.
Ik zat in een dilemma – waarbij andere mensen mij met starre opvattingen zorgden dat ik die moest overnemen, terwijl ik wist dat die weg afgesloten was. Ik wilde die weg ook niet op.. Maar mensen hadden de waarheid zo omgevormd dat ik in plaats van geaccepteerd te worden in een golf van negativiteit terecht kwam, die een ander creëerde, omdat die bang was te veranderen.
Ik wilde niet in die stroom meegaan – ik was ook zo niet. Ik zocht liever het water op die om de rotsen haar energie liet leiden. Maar toch leverde het strijd op, want ik moest laten zien wie ik was.. Ik werd als zwarte piet neer gezet. Hoe kon ik zelf uit die strijd komen voor mij zelf, hoe kom ik weer terug naar mijn eigen kracht – in plaats meegezogen door de ego van de ander die niet wilde veranderen. Het water hielp mij om weer te stromen.Op dat moment zag ik de zeekool die riep, neem mij.. en ik nam een stukje van deze kool mee naar huis.
Het gaf me rust en overzicht. Maar liet me ook weer van mij zelf te houden.

Meditatie
Ik neem een kool in mijn handen en plots gaat mijn energie naar de renaissance waarin de adel leefden bij elkaar. Lachen uitbundigheid en zich laten zien, hoewel ze niet echt gelukkig waren en meer voor de buitenwereld lieten zien dat het goed ging.
Soms valt het mee, soms valt het tegen. Gedreven door de stroom van het leven zochten ze toch dat stuk geluk op, die ze nodig hadden om van het leven te genieten, maar veel was schijn en het bleek moeilijk om daar niet aan mee te doen. In die dagen was de zin om een tuin van liefde en openheid te creëren en een plaats te creëren waarin zij in rust konden opladen.
De kool die uitgebloeid raakt en daarin omhoog schiet, zocht de vrijheid van de lucht en de ruimte en zorgde dat er meer ruimte kon ontstaan.
De kleine bloemen waren uiteindelijk de manifestatie van de liefde en vrijheid – Met die energie kon men makkelijk de vrede bereiken in de ziel zelf.
Het helpt me om niet zo zwaar te denken en meer vanuit vrijheid mijn plannen te kiezen. De aanval van de ego hoef ik niet te volgen – ik ben het waard om vanuit mijn innerlijke beleving te leven. Het leven is geen masker, maar is bedoeld om werkelijk van het leven te genieten.

Hoe maak ik zuurkool ?
Neem een witte kool en zout.
Haal eerst de buiten bladeren van de kool en was ze af. Snij daarna de rest van de kool heel dun en doe het in een bak. Doe er eetlepel zout bij per 500 gram en ga het mengsel kneden. Na 5-10 minuten zal je merken dat er vocht verschijnt. Proef of er genoeg zout aanwezig is.
Doe zo veel mogelijk witte kool in een jampotje en dek het af met twee koolbladeren die je in het begin hebt achtergelaten. Doe daar bovenop een kurk of steen en doe dan deksel dicht. Zet de zuurkool op 18-22 graden. Na 3 dagen moet de fermentatieproces op gang komen. Dan kan je de kool op een koele plaats zetten, na 10 dagen heb je zuurkool.

Magie
Vroeger deed met koolbladeren op het voorhoofd om boze gedachten – kwaadheid af te weren.
Bijgelovige mensen plaatsten vroeger koolbladeren op hun voorhoofd.
Men geloofde dat men geen last had van geestesziekten als men genoeg kool at en dat spanningen makkelijker afgevoerd konden worden.
De kool werd vaker gebruikt bij maan rituelen en zou magische krachten bezitten.
Groene kool trekt geld aan – als men het met een zilveren muntje kookt, zal je kans hebben op welvaart.
Waarom zouden kinderen uit de kolen komen? Het is een vertelsel dat al eeuwen doorverteld wordt. Ik denk dat juist de vorm van een kool daarvoor belangrijk was. Men plukt de bladeren af, totdat er een baby over is.

Vragen
Maak een lijstje van de soort kolen die je kent en hoe zou je de verschillende kolen kunnen toepassen?
Waar is kool goed voor.
Omschrijf eens waarvoor kool gebruikt wordt op emotioneel gebied, waar zou het verder voor helpen?

Literatuur
Culpeper
Maurice Messegue
Dr. Geert Verhulst

Op 12 februari ben in in Noabershop te Assen en zal kruidenthee verkopen en ook kruiden consulten geven.
Op 18 februari – lezing kruiden in Emmen bij Centrum voor levenskunst. http://www.centrumvoorlevenskunstemmen.nl/lezingen.htm

Deze kruidenlessen pakket wordt gratis aangeboden door Marja Hoefsmit. Wil je er aan mee willen doen, dan verwacht ik dat je de ervaringen met me deelt. Het is voor mij belangrijk dat de lessen zo veel mogelijk verspreidt worden. Meld je aan via kruidje@gmail.com
Hiervoor ga ik in de loop van tijd een boek in drukvorm voor uitgeven. Via dropbox zijn de vorige lessen te vinden. https://www.dropbox.com/sh/3fmzi2o9fw7bkrd/0-sifEX_U9

Je kunt de voorgaande lessen ook als verzameling(169 blz) kopen voor 3,-
Gemaakt 2014 en copyright Marja Hoefsmit – www.ayourtha.nl

Bewaren

Bewaren

2 gedachten over “les – wat kan je doen met koolbladeren”

  1. Lieve Marja . Dank je wel voor je tip over de koolbladeren.
    Ik geef de tip wel eens aan iemand anders.
    Nooit aan gedacht om ze voor mijn gekneusde ribben te gebruiken.

    Fijne avond liefs Linda ❤️

Reacties zijn gesloten.