les 91 rozenbottel verzamelen

les 91 rozenbottel verzamelen

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Het is tijd om de rozenbottels te verzamelen. Ze hangen aan de rozenstruiken en zijn gemakkelijk te plukken.
Je kan er thee van maken en ook jam of siroop.
Als de roos is uitgebloeid ontstaat er een bottel – een zaadknop. Dit is de zaaddoos van een gewone roos, maar ook van een wilde roos en duinroos kan je gebruiken.  Hoewel deze bottel vol zaad is, is het velletje dik en ook lekker zoet.
Als de vorst er over is geweest dan heeft de rozenbottel nog meer smaak.
Kook de zaaddoos in ruim water en laat het een uur zacht sudderen op het vuur,  zeef de zaden er uit. Doe de moes terug in de pan en doe er suiker in – meestal 1 kilo fruit, 600 gram suiker.  nog even doorwarmen en vervolgens citroen toevoegen. In recepten staat meestal vermeld dat de aantal suiker het gewicht is van de rozenbottel, maar dit kan wel heel zoet zijn. Kijk zelf wat je er in wilt doen. ook kan je honing gebruiken.
P1060235-001
Rozenbottels zit vol met goede elementen. De hoge vitamine C gehalte zorgt dat het zo gezond is en helpt mensen om langer gezond te blijven. Naast vitamine C, zit er ook vitamine A, E en K in rozenbottels ook zit er kalium in.
Het is weerstand verhogend en helpt bij verkoudheid. Het haalt de zon dichterbij die
we in de winter nodig hebben en het heeft een opbouwende werking bij infecties. Het helpt de luchtwegen open te maken. Mensen met artrose en artritis, voelen minder pijn als ze vaker rozenbottels gebruiken.

Rozenbottels hebben een heerlijke smaak. Ik neem vaker thee van rozenbottels en vind de smaak heerlijk verfrissend.

Tijdens de WOII kregen de meeste kinderen via de rozenbottels hun vitamine C binnen.

Dit is deel van les 91 waar je je gratis voor kan abonneren.
Gemaakt door Marja Hoefsmit

Bewaren