kruidenles 45 – longkruid

longkruid1

Les  45 Longkruid – geeft meer lucht
Lesprogramma van Marja Hoefsmit – kruidje
Wordt gratis aangeboden – graag verspreiden

maart 2014

Longkruid

 

Longkruid – Pulmonaria officinalis
Longkruid hoort bij de ruwbladigenfamilie – Boraginacea.
De  longkruid kan je herkennen aan de witte stippen op de ruwe bladeren en de mooie paars blauwe bloemen die in het voorjaar je toelacht. Er zitten haartjes op de bladeren en kriebelen daarin op de huid. De bloemetjes zijn eerst rood en kleuren langzamerhand paars – blauw. Je zult ze wild tegenkomen in Limburg. Maar dank zij de gecultiveerde versie in tuinen en stinsen goed aanslaat, kom je ze hier ook tegen.
De stippen zijn karakteristiek en de bladeren die eivormig zijn lijken op longen, alsof ze de zuurstof via de bladeren binnen wil zuigen.
Longkruid werkt op de longen en wordt voor veel longaandoeningen toegepast. Verkoudheid, bronchitis en is slijmoplossend. Longkruid bevat slijmstoffen, minerale substanties waaronder kiezelzuur, allantoïne en looistoffen. Daarnaast bevat het plantje de flavonoïden kaemferol en quercetine, wat een sterke antioxidant werking heeft. Er zitten ook saponinen en koolhydraten waaronder fructanen in.
Longkruid werd vroeger al gebruikt om zweet af te drijven bij griep. Het drijft ook vocht af en kan ingezet worden als men diarree heeft.  Het lost slijm op, is goed inzetbaar tijdens verkoudheid en  de kiezelzuur verstevigd het lichaam huid, het heelt wondjes en is goed voor bindweefsel. Het werkt  goed op de spijsvertering en is goed bij urineweg problemen. Vooral de bloembladeren worden vaker gebruikt, kunnen in salades verwerkt worden en men maakt er soep van. Vroeger gebruikte men vaker soepen en deed daar dan enorm veel kruiden in. Het werkte uitstekend voor hoest en koorts. Nu wordt het veel minder toe gepast. Eigenlijk heel jammer, want het is zo genezend. Maar we halen onze groenten bij de groenteboer, in plaats uit de natuur en veel mensen zijn niet op de hoogte welke bladeren er gebruikt kunnen worden.
Bij een strottenhoofdontsteking kan spoelen met longkruid de heesheid tegen gaan. Het werkt ook voor aambeien en kan helpen bij vermoeide ogen. Het werkt bij winterhanden en kloven in tenen en handen en helpt bij schilferende huid.

Verhaal
In vroegere tijden werd het  vrouwenmelkkruid genoemd en dit is het verhaal.
Maria gaf Jezus borstvoeding waarbij er enkele druppels op de bladeren vielen van de longkruid. Dank zij deze gebeurtenis, heeft de longkruid witte stippen op de bladeren die een geneeskrachtige werking hebben.

Als energie
Longen – luchtwegen en communiceren hebben veel met elkaar te maken. Hierin wil de longkruid je open maken om in het leven te staan en verbinding te maken met mensen rondom je heen. Wees oprecht en open  en je zult merken dan mensen geen wantrouwen hebben, maar open een gesprek beginnen.
Dit kruid geeft je ruimte en beweging en kan benauwde grenzen doorbreken.  Eenzaamheid is een gevoel dat je kan doorbreken, door jezelf te accepteren en jezelf te durven geven. De beslissing tot toenadering zorgt dat je geaccepteerd wordt door de ander en dat anderen een toereiking kunnen doen. Durf te spelen en durf je kwetsbaar op te stellen, dan zal de ander je erin kunnen helpen.
De essence zorgt dat je gefocussed word op je longen, je luchtwegen en helpt de harmonie te vinden in het ademhalen.
De longkruid maakt het kanaal van kruin naar basis open en zorgt voor een betere aarding.

Als ik mij verbind met de longkruid – dan ga ik mee met de energie van de longkruid en merk ik op dat dit kruidje eerst een donkere poort laat zien. Het is stil, zwart en er is geen beweging. Ik merk op dat ik daar heel ongemakkelijk van wordt en dat ik het liefste uit wil stappen.
Maar dan voert het me als een raket naar mijn voeten en zorgt het dat ik vast aan de grond sta.
Dan kan mijn kruin open en voert de energie veel liefde naar mijn hart. Ik kan volledig open staan en voel mij een met alles wat leeft.
Het zorgt ook voor een sterke ontlading, waarin de krampen in mijn handen, buik en benen verdwijnen en ik het nu accepteer. Mijn hoofdpijn verdwijnt – goh – ik wist niet dat ik er last van had.. en mijn denken wordt gefocussed naar het nu.
Als ik mij zelf accepteer zoals ik nu doe, nu uitziet, dan hoef ik geen inspanningen te doen om de ander te pleasen – men heeft met mij te maken.

Theemix op basis van longkruid
Mengsel van Longkruid, tijm, smalle weegbree, zoethout, laurier, kamille en een klein beetje kruidnagel kan je gebruiken om verkoudheid te verminderen.

Maak zelf een olie van longkruid.
Om mensen te helpen verbinding te maken met de longkruid, het lucht in te ademen die men nodig heeft kan je deze olie maken. Dit is vrij simpel. Doe wat longkruid in zonnebloemolie, laat het 2 weken op een rustige plek staan, schud elke dag de olie zodat de stoffen uit de longkruid in de olie terecht komt.
Zeef het vervolgens af na 2 weken en bewaar het vervolgens op een donkere plek. Je kunt de olie gebruiken om meer lucht en ruimte te creëren en rust te vinden.

Opdrachten
Ga op zoek naar een longkruid en verwerk het blad of bloemen in salade of soep. Ga voor jezelf na wat de specifieke smaak is van longkruid.

Waar zou jij longkruid voor gebruiken? Wat zijn de medische toepassingen voor longkruid?

Longkruid maakt de kruinchakra open en geeft een anker als basis op de grond, zodat je stevig komt te staan.
Registreer jouw ervaringen met longkruid als je er mee verbind.

Proefpakketje longkruiden
10 gram longkruid voor 2,50
30 gram longkruid 5,-
Longkruid olie in flesje van 30 ml 5,-
Lucht thee – met mix van longkruid en andere kruiden zoals lavendel, klaproos, weegbree
http://www.ayourtha.nl/producten/thee-kruiden-produkten/een-beetje-lucht/

Vraag om het produkt via kruidje@gmail.com

 

Bron:
http://www.botanical.com/botanical/mgmh/l/lungwo49.html
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/108136-de-geneeskracht-van-gevlekt-longkruid.html#consulteer-de-fytotherapeut
Deze kruidenlessen pakket wordt gratis aangeboden door Marja Hoefsmit en is tot stand gekomen door haar passie met planten en kruiden. Het is voor mij belangrijk dat de lessen zo veel mogelijk verspreidt worden. Meld je aan via kruidje@gmail.com
Hiervoor ga ik in de loop van tijd een boek in drukvorm voor uitgeven. Via dropbox zijn de vorige lessen te vinden. https://www.dropbox.com/sh/3fmzi2o9fw7bkrd/0-sifEX_U9


Je kunt de voorgaande lessen ook als verzameling(meer dan 200 bladzijdes) kopen voor 3,15

Gemaakt 2014 en copyright Marja Hoefsmit – www.ayourtha.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*