Ereprijs kijkt mij aan – les 48 van kruidje lessen

Les  48 Ereprijs
Lesprogramma van Marja Hoefsmit – kruidje
Wordt gratis aangeboden – graag verspreiden
april 2014

Ereprijs – Veronica officinalis

ereprijs1
Ik heb altijd een liefde gehad voor dit kleine bloemetje. Het liet mij heel diep zien in mijn pure ik. Het lijken kleine bloemetjes die als oogjes naar je kijken en de twee zilverkleurige meeldraden, lijken je mee te voeren naar ongekende oorden.
Er zijn meer dan twintig verschillende soorten ereprijs met als bekende de beekpunche – Veronica beccabunga, tijm ereprijs – Veronica serpyllifolia, Gewone ereprijs  – Veronica chamaedrys, Grote ereprijs – Veronica persica.
De erepijs is bloedreinigend, kan cholesterol naar beneden halen is goed voor goede spijsvertering en bij maagproblemen. Het is goed voor de huid en kan eczeem laten afnemen. Bij eczeem kan je verse sap uit de erepijs op eczeem plek doen. Het werkt ook bij moeilijke wonden die niet zo gauw dicht gaan.
Het helpt mensen die emotioneel uit balans zijn en overgevoelig zijn. Het zorgt dat je weer beter kan denken en meer het overzicht ziet. Drink je voor het slapen, dan zullen gedachten je niet plagen en kan je makkelijker in slaap komen. Het helpt bij stress en zal het zenuwbaan systeem meer laten stromen. Ereprijs helpt bij bronchitis en longproblemen en geelzucht en niergruis, reuma en jichtpijn. Het is goed bij oorsuizen en helpt bij oorpijn. Dit kruidje helpt bij aderverkalking en maakt je leniger.
Ereprijs zorgt dat je meer trek krijgt. Het zorgt dat de spijsvertering gestimuleerd wordt en is urinedrijvend en ontstekingswerend.
De blauwe adertjes lijken op oogjes en kunnen daarin een positieve werking hebben op oogzenuw, brandende en vermoeide ogen.
De beekpunge bevat jodium en activeert de schildklier, deze zal in een andere les appart behandeld worden.

ertijmereprijs
Als Energie
Als ik in het bloemetje kijkt, dan komt er een heldere stilte naar je toe. Het verstilt de gedachten en helpt me om in het nu te zijn. Maak  Ik hoef alleen in de ogen van meelstampers te kijken om stil te worden en een glimp te zien dan de puurheid in mijzelf. Met de bloem mag ik heel diep in mij zelf kijken. Dit gevoel is zo mooi dat je het liefste bij het bloemetje wil bivakkeren, maar helaas het leven gaat door. Door communicatie en interactie met mensen en  de omgeving, wordt je in beweging gezet. Krachten die elkaar aantrekken of afstoten, zorgen dat de focus naar andere dingen gaat.  Het leert je te beseffen dat je niet alleen in stilte maar ook in actie je zelf helemaal mag zijn, want dan vindt er een explosie van leven plaats, in zijn eenvoudigste en natuurlijkste vorm.
Draag de ereprijs bij je hart en je zal merken dat je het leven aangenamer kan betreden en dat genieten niet iets is voor een enkeling. Vind je geluk en laat die ereprijs groeien.

ereprijs3Verhaal
Ereprijs kwam al in vroegere tijden in Europa voor. Men gebruikte dit kruiden voor veel toepassingen en pas toen de Romeinen interesse kregen in dit kruidje, begon men meer over dit kruidje neer te schrijven.
Veronica – de latijnse naam voor ereprijs is afgeleid van de Heilige Veronica  die het hoofd van Jezus tijdens de kruisiging bette. Omdat de ereprijs lijk op een gezichtje werd deze overeenkomst gemaakt en zou de bloem denken aan het gezicht van Jezus.

Magie
Vroeger geloofde men dat als je de bloemetjes zou plukken dat je moeder dan zou overlijden. In delen van Engeland denkt met nog steeds dat als met een ereprijs plukt dat een vogel je oog er uit kan pikken.
Ereprijs wordt geofferd aan de maangodin , die ons verbind met de diepe verlangen in ons zelf. Het geeft inzicht in de diepe drijfveer van het bestaan en zorgt dat in contact komen met onze gevoelens.
Je kunt alleen maar de gevoelens leren te gebruiken om de emoties te laten stromen en er geen hinder van te hebben. De Ereprijs helpt het diepere van de bron het leven te ervaren.
Ridders kregen een krans van ereprijs als ze een wedstrijd gewonnen hadden, het was een ere – prijs die zij van de mensen kregen voor de goede daden.

Affirmatie: Ik mag mij de goddelijke verbinding weer herinneren.

Maken van ereprijs gel
2 velletjes gelatine – 100 ml
Week de blaadjes in koud water.
Laat het water in pannetje koken.
Doe de gelatine uitgeknepen in het warme water en roer totdat het helemaal is opgelost.
Doe gemalen verse erepijs of  klein beetje gedroogde in 10 ml alcohol of  5 ml olie. Een dag laten staan en dan bij de warme water – gelatine doen en in potje doen – Je hebt een gel die je op je huid kan smeren en verkoelend kan zijn.

Opdrachten
Teken een ereprijs – en kijk eens wat dit plantje jou wil zeggen?

Als je een mengsel van kruiden zou gebruiken voor de huid, welke komen er voor jou bij in?

Maak een zalf of gel en kijk eens hoe je huid er op reageert?

Bron: http://www.ayourtha.nl/ereprijs-met-haar-blauwe-oogjes/

Deze kruidenlessen pakket wordt gratis aangeboden door Marja Hoefsmit en is tot stand gekomen door haar passie met planten en kruiden. Het is voor mij belangrijk dat de lessen zo veel mogelijk verspreidt worden. Meld je aan via kruidje@gmail.com
Hiervoor ga ik in de loop van tijd een boek in drukvorm voor uitgeven. Via dropbox zijn de vorige lessen te vinden. https://www.dropbox.com/sh/3fmzi2o9fw7bkrd/0-sifEX_U9


Je kunt de voorgaande lessen ook als verzameling(meer dan 200 bladzijdes) kopen voor 3,15

Hoewel ik mijn uiterste best doe de informatie zo goed mogelijk uit te zoeken en over te brengen, kan ik niet aansprakelijk gesteld worden voor enige schade die voortkomt uit het gebruik van geneeskruiden of kruidenrecepten hier vermeld in mijn lessen – site.

 

Hou kruiden uit de buurt van kinderen en bewaar ze goed afgesloten in potten op een koele en donkere plaats. Kruiden die ouder zijn dat 12 maanden hebben vaker hun werking verloren en zullen niet veel doen in melanges, thee en dergelijke.
Gemaakt 2014 en copyright Marja Hoefsmit – www.ayourtha.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*