Boekweit

Boekweit – Fagopyrum esculentum

Boekweit is een gewas, die onder de granen thuis hoort, het wordt dan ook gebruikt om brood te bakken. Het is glutenvrij en bevat veel magnesium, kalium en fosfor. Het is voedzaam en licht verteerbaar. De naam komt van de beuk en weit betekent tarwe. Ik heb laatst bij de reformzaak Boekweit gekocht en het bevalt me wel.. het voelt zacht aan mijn mond.
Boekweit is heel gevoelig voor klimaatschommelingen en kan absoluut niet tegen nachtvorst. Vroeger werd het vaker verbouwd dan tegenwoordig, maar het is een moeilijk gewas, dus als het weer omslaat, kan je niets over houden aan de teelt.
Men vermoed dat de boekweit thuis hoort in het oosten. Mongoliƫ en Tibet waren de streken waar het vandaan komt en het is waarschijnlijk dat de Mongolen dit gewas meegevoerd hebben tijdens hun veroveringen naar het westen toe.. Het blijkt goed te werken bij lever problemen en problemen bij het enzymsysteem. Het is heel zacht voor de huid, waar het ook werkt bij eczeem.
Boekweit werkt verkoelend bij verbranding en na een chemokuur helpt het het lichaam makkelijk weer te stabiliseren.
Ik slaap op een kussen van boekweitdoppen… en sinds ik mijn veren kussen verruild heb voor een zadenkussen, slaap ik een stuk beter. Vroeger had ik vaker last van een gloeiend gezicht en nu helemaal niet meer. Het haalt ook veel vocht weg tijdens het slapen en droogt heel gemakkelijk weer op.
De energie van de plant is er een die heel erg thuis hoort in deze wereld van nu de dag. De snelheid waarin bepaalde dingen zich voordoen, vraagt van ons een enorme aanpassing voor datgene wat voor onze neus gebeurd. Dat waar men vroeger een leven over deed, gebeurd nu al in een paar maanden. Natuurlijk hebben ook veel mensen het gevoel geleefd te worden, omdat er veel van ons verwacht worden, maar we krijgen ook ongelofelijk veel aangereikt. En dan is juist aarden en contact met de natuur heel belangrijk.
Kan jij die stroom nog bijhouden? Of heb jij behoefte om even helemaal naar binnen te gaan?
De boekweit helpt ons weer contact te maken met de aarde en zorgt dat we de overtollige energie makkelijker afvloeien. Het geeft evenwicht en helpt de stoom makkelijk te begeleiden. Zonder het zelf te weten, maak ik al gebruik van deze energie door de kussen die ik elke dag aanraak en ik besef me nu pas, dat het me dus ook makkelijker laat slapen!

Marja Hoefsmit – http://kruidje33.wordpress.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*