Amandel melk maken – les 74

Amandel –  Prunus dulcis Robijn
amandel
Ik kom in de supermarkt amandel melk tegen. Toch wil ik het een keer proberen om zelf amandelmelk te maken.
Het schijnt een stuk voedzamer te zijn en ook vol met vitamine en mineralen te zitten die dagelijks helpen om bij je kracht te komen.
Vroeger werd er meer amandelmelk gemaakt. Het had hogere waarde dan melk die niet zolang houdbaar was. De veganisten vinden amandelmelk een goede vervanging voor melk.

In Azië wordt al langer gebruik gemaakt van amandelmelk, het heeft de naam amygdalaat. Omdat er calcium in zit kan de drank helpen bij groei en goede botten structuur. Het is dan een goede drank voor kinderen die in hun groei zitten.
Juist de combinatie van calcium, fosfor, magnesium, kalium, mangaan, ijzer en koper zorgen dat het een heerlijke maar ook goede drank is.

IK drink al tijden geen melk meer, maar heb wel behoefte aan vloeistof, daarom ben ik begonnen met een eigen amandelmelk te maken.

Het is redelijk eenvoudig te maken en is kwa smaak en samenstelling ook veel beter dan die amandelmelk die je in de supermarkt koopt.

Recept
Neem 250 gram rauwe amandelen. Amandelmeel kan ook.
Laat de amandelen 1 a 2 nachten in water weken. Hoe langer je het in het water laat weken, des te romiger de amandelmelk zal worden.
Spoel de amandelen af en doe ze in blender.
Maal de amandelen in een blender voor 5 minuten met een liter water, totdat het een pap is geworden. Je kunt eventueel vijgen en stevia er in doen om de amandelmelk een wat zoetige smaak te geven, maar hoeft niet. Gebruik een kaasdoek om de amandelpulp van van de melk te scheiden en doe het in een fles. Je amandelmelk is klaar. Je kunt de melk 4-5 dagen in koelkast goed houden.
De pulp kan je drogen en als amandel beleg gebruiken. Het is namelijk heerlijk voor op het brood.

Als je moeilijk aan rauwe amandelen kan komen, kan je ook amandelmeel gebruiken. Ook deze doe je in water om te weken.

Amandel gezond.
Amandelen helpen je gezond te blijven, is mineraal rijk en helpt voor opbouw van het lichaam. Het is cholesterol arm en zit vol vitamine.
Het helpt bij vitamine gebrek  en stimuleert de hormonale opbouw in het lichaam, waardoor organen zijn werk doen.
Amandel is goed voor de groei en heeft een positieve werking op de darmen en spijsvertering.
Het is krampstillend en helpt bij maag en urine infecties.

Amandelen helpt bij zenuwpijnen en zorgt dat de zenuwbanen gevoed worden en mee kunnen groeien in behoefte die nodig is. Het verbeterd de stroom van zenuwbanen.

Amandel is een pit en is eigenlijk geen noot.Het zit ook in een stenig huisje dat je er uit moet halen met een hamer of een notenkraker.
Er is een bittere amandel – die blauwzuur heeft en daardoor schadelijk voor de mens en de zoete amandel, die onschadelijk is.
Voor verwerking wordt vaker de zoete variant gebruikt en is dus niet giftig voor de mens. Bij verhitting en roosteren zal de blauwzuur ook bij bittere amandelen verdwijnen. Daarom roostert men de amandelen bijna altijd.

Je kunt amandelen meekoken met rijst. Het heeft een heerlijke smaak en versterkt elkanders werking.

Van amandel wordt ook spijs gemaakt. Dit wordt gemaakt door gemalen amandel met een ei en suiker fijn te malen. Met een beetje citroen en kaneel kan je er ook een eigen smaak van maken.

Rijstmelk
Naast amandelmelk bestaat er ook hazelnotenmelk of rijstmelk.
Hier nog een recept voor rijstmelk. Je neemt 1 deel rijst en 10 delen water. Je brengt de rijst en 4 deel water aan de kook in een pan en laat het 45 minuten doorkoken. Als rijst droog kookt extra rijst bij gieten.
Haal de rijst van vuur af en doe de rest van water in pan.. laat de rijst rusten voor 45 minuten.
Doe de rijst met water in mixer voor 4 minuten en zeef de rijst. Zo krijg je rijstmelk. Het blijft 4 dagen goed in koelkast.

e kunt voordelige amandelmeel kopen bij de tuinen of eko plaza. Hiervoor hoef je de amandelen niet te malen en kan je relatief makkelijk amandelmelk maken.

Affirmatie – durf je open te geven.

Bron: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/135123-de-geneeskracht-van-amandelmelk-en-amandelboter.html

Zelf amandelmelk maken recept

Robijn

Gemaakt door Marja Hoefsmit
november 2014

Verspreiden van informatie
zorgt voor kennis
Graag met bronvermelding.

Lessen zijn ook digitaal te bestellen als boek les 1- 74 zijn voor 3.80 te bestellen.

Het volgen van lessen zijn gratis, meld het even via

ayourtha@gmail.com
www.ayourtha.nl

Kruiden hebben genezende waarden. Ga op zoektocht om deze te ontdekken.
Neem je gezondheid in eigen handen.
Alleen jij kent het pad naar de eigen gezondheid.
Via dropbox zijn de vorige lessen te vinden.

https://www.dropbox.com/sh/3fmzi2o9fw7bkrd/0-sifEX_U9

De lessen kan je gratis volgen. Je krijgt de volgende les in je mail box.

www.ayourtha-webshop.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*